
Det faglige
tema: renæssance
Konferencens tema kredser i al sin enkelhed om at følge den inspiration, som 1400- og 1500-tallets arkitekter og billedkunstnere fandt i antikken og udviklede til en renæssance, der var det moderne i den tid. Ved at lægge fokus på de store villaer omkring Rom, så ser vi sammenhængen mellem bygninger og landskab i det store anslag, men også mellem arkitektur, dekorationer og havekunst som enestående helheder: det, der senere er blevet kaldt for et Gesamtkunstwerk. Renæssancen opfattes sædvanligvis som broen mellem antikken og det moderne, men ideen om at hente og udnytte erfaringer fra det historiske i det nye er altid moderne.
Gennem de godt 500 år, der er gået siden renæssancen er både arkitektur, dekorationer og havekunst blevet vedligeholdt og restaureret i flere omgange. Hver periode har efterladt sig spor, og hver periode har arbejdet efter sine idealer og teorier. Mest karakteristisk er nok de restaureringer, der blev udført i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor Viollet le Ducs teorier var udbredt i hele Europa. Det er tanker, der siden er blevet forladt, men sporene fra den periode er stadig gode at lære at aflæse, ligesom det er læreerigt at kende den italienske restaureringspraksis fra tiden efter Anden Verdenskrig.
3 dage
Det praktiske
Formålet
Konferencens faglige oplæg og debatter afholdes på tre dage på Det Danske Institut i Rom, samt på udvalgte lokaliteter uden for Rom.
Konferencen er målrettet fagfolk, der arbejder og har ekspertise inden for arkitektur, arkæologi, konservering eller historie. Der tolkes fra italiensk til dansk, så ingen faglige pointer går tabt.
Programmet er foreløbigt og vil blive opdateret i oktober 2022.
Tilmeldingen inkluderer
Velkomst og let servering den første dag
Frokost hver dag
Kaffe, te, vand og frugt
Entréer til seværdigheder
Fællesmiddag inkl. vin og vand
Seværdigheder
de store villaer omkring rom og deres haver
I renæssancen blev der bygget store villaer både i Rom og uden for byen. I Rom blev Villa Giulio tegnet af Vignola og bygget som en stor lukket villa, men i det indre med en række geometriske haver af stor variation. Uden for Rom blev Villa d’Este bygget på kanten af et dramatisk landskab med en terrænforskel på 65 m fra villa til det nederste haveplan. Bevægelsen ned gennem haven blev anlagt med ramper og trapper varieret af fontæneanlæg, vandfald og nederst store spejldamme.
Villaen blev påbegyndt i 1549, men forfaldt efter 1572 og blev i sidste halvdel af 1800-tallet grundigt restaureret. Efter 1. verdenskrig blev villa og have italiensk statsejendom og fik endnu en restaurering, før den omkring år 2000 blev restaureret igen. I anlæg, hvor vand løber i render og i fontæner, er der både et bagvedliggende sindrigt forsyningssystem, men også et meget hårdt slid, som de forskellige tiders restaureringer har skullet rette op på og imødekomme. Dette er også tilfældet i Villa Gregoriana, der blev påbegyndt i 1834 som en dramatisk landskabshave efter romantikkens idealer med vandfald og grotter.
Villa Farnese og Villa Lante – er begge tegnet af Jacopo Barozzi da Vignola. Villaerne er bygget efter reformationen, hvor den vesteuropæiske opfattelse af forholdet mellem tro og viden ændrer sig og langsomt adskilles. Der opstår en slags fornuftens frihed, hvor netop arkitekternes arbejde med en bygnings proportioner blev styret af regler baseret på erfaringer hentet i antikken. Vignolas arkitekturbog Regola delle cinque ordini dell'Architettura (1562) om de fem klassiske søjleordener fik stor betydning for sam- og eftertidens arkitektur.
ostia Antica
Torsdag, den 8. oktober er der mulighed for at deltage i en heldagsudflugt til Ostia Antica.
Ebenezer Howard formulerede i 1898 ideerne for en ny type byer – ”Garden Cities of Tomorrow” – i form af principper for værdige, grønne bebyggelser for den engelske arbejderklasse, der arbejdede i storbyernes fabrikker. Der var tale om principper for ”Groups of Slumless Smokeless Cities”. I Rom var indbyggertallet eksploderet i slutningen af 1800-tallet, hvor de nye store bydele blev bygget, og havebyen Garbatella blev anlagt fra 1920 lidt uden for centrum efter Ebenezer Howards principper. I Ebenezer Howards havebyer var det Art and Crafts bevægelsens idealer, der var styrende, i Rom blev bygningerne tegnet med to inspirationskilder: den antikke by Ostia Antica ved kysten vest for Rom, og rokokoens idealer om åbne, lyse bebyggelser. Ostia Antica var en storby i de første århundreder e.Kr. og der blev bygget højt (4-5 etager) med balkoner og terrasser. De nye huse var med andre ord inspireret af antikken og repræsenterer dermed en form for renæssance.
Guidet tur i Ostia Antica
ved dansk ekspert fra Det Danske Institut i Rom. Introduktion til byen og afsnittet ”havebyen” i Ostia Antica.
Frokost i Ostia
Guidet tur i havebyen Garbatella
ved arkitekt og direktør på Det danske Institut i Rom, Charlotte Bundgaard.